Logo_logo_igz_inspectie_gezondheidszorg

Raden van Bestuur van ziekenhuizen hebben nog onvoldoende maatregelen genomen om het veilig gebruik van medische technologie te borgen. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg op basis van inspectiebezoeken in 2013 in twintig willekeurig gekozen ziekenhuizen.

In de helft van de bezochte ziekenhuizen blijkt de invoering van het Convenant ‘Veilige toepassing van medische technologie in het ziekenhuis’ nog niet voldoende gevorderd. De inspectie vindt dit een onwenselijke situatie die risico’s meebrengt voor de patiëntveiligheid. Verantwoorde introductie en gebruik van medische technologie in ziekenhuizen is een voorwaarde voor het verlenen van veilige en doeltreffende zorg.

Het Convenant ‘veilige toepassing van medische technologie in het ziekenhuis' werd in november 2011 door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en Revalidatie Nederland (RN) als veldnorm aangeboden aan de Minister van VWS. Belangrijk uitgangspunt in het convenant is de bestuurlijke verantwoordelijkheid van Raden van Bestuur voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. De implementatie van het convenant in de ziekenhuizen had per 1 januari 2013 grotendeels gereed moeten zijn.

De Raden van Bestuur van de betreffende ziekenhuizen zijn door de inspectie aangesproken om de geconstateerde tekortkomingen op korte termijn op te lossen en de resultaten daarvan aan de inspectie te verantwoorden. De inspectie kondigt aan intensiever te zullen toezien op de implementatie van het convenant en ook in andere ziekenhuizen en revalidatie-instellingen op dit onderwerp te gaan controleren.

© Nationale Zorggids