Normal_doctor-getty-250x200_dokter

(Novum) - Het kabinet sluit donderdag naar verwachting met drie oppositiepartijen een akkoord over de vrije artsenkeuze. Dat meldt de NOS. In april werd al een zorgakkoord bereikt met D66, ChristenUnie en SGP, maar de partijen werden het toen niet eens over de keuzevrijheid van de patiënt.

De kern van het akkoord is volgens de NOS dat de keuzevrijheid van de patiënt afhangt van de prijs van zijn zorgverzekering. Het blijft mogelijk zelf een arts te kiezen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Dat gaat waarschijnlijk ook gelden voor de fysiotherapeut en de verloskundige.

Zorgverzekeraars mogen dure en slechte zorgaanbieders straks wel weigeren. Ze moeten echter wel diversiteit garanderen.

De keuzevrijheid van verzekerden wordt op sommige punten ook beperkt. Verzekeraars mogen bij de keuze van een medisch specialist en bij de geestelijke gezondheidszorg namelijk een selectie maken. Het hangt van de polis af hoeveel inspraak een patiënt dan heeft.

Premier Mark Rutte (VVD) gaf na het sluiten van het zorgakkoord al de garantie dat patiënten in de toekomst zelf kunnen blijven kiezen in welk ziekenhuis of door welke huisarts ze worden behandeld. De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen kondigde eerder deze week nog een staking aan omdat de vrije artsenkeuze nog altijd in het geding zou zijn.