Logo_augeo

Elk jaar overlijden in Nederland drie tot vier baby’s nadat ze geschud of gesmoord zijn omdat ze huilden. Daarnaast lopen zo'n zestig baby's blijvende hersenschade op  als gevolg van het zogenoemde Shaken Baby Syndroom. In samenwerking met TNO ontwikkelde de particuliere stichting Augeo, die zich inzet voor de veiligheid en het welzijn van kinderen en gezinnen, een online cursus voor kraamverzorgenden en een voorlichtingsfilm voor ouders.  

De geboorte van een baby is doorgaans een blijde gebeurtenis, maar kan ook voor veel stress zorgen bij ouders. Als een baby veel huilt (6 tot 7 uur per dag geldt als normaal) kunnen nieuwe ouders hierdoor machteloos en gefrustreerd raken. Door ouders kort na de geboorte van hun baby goed voor te lichten over hoe ze kunnen omgaan met het huilen van een baby en de gevolgen van schudden, hoopt Augeo dit te voorkomen.

Kraamverzorgenden, verloskundigen en jeugdverpleegkundigen kunnen een belangrijke rol spelen in het voorkomen van het Shaken Baby Syndroom. Zij hebben de contacten met ouders tijdens de kraamperiode. Dat is de periode dat voorlichting, zo blijkt uit onderzoek, het meest effectief is. Goede voorlichting aan ouders zorgt er voor dat het aantal baby’s dat overlijdt of gehandicapt raakt doordat ze geschud worden, met de helft afneemt. Het voorlichten van ouders is ook één van de 10 maatregelen uit het Kind Veilig Preventiepakket dat onlangs werd gepresenteerd door de stichtingen Augeo, Bernard van Leer Foundation en Kindpostzegels. Dat deden de stichtingen naar aanleiding van het onderzoek dat de Kinderombudsman hield onder gemeenten ‘Preventie van kindermishandeling in gemeenten, van papier naar werkelijkheid.’

De online cursus ‘Preventie Shaken Baby Syndroom’ is bedoeld voor kraamverzorgenden, verloskundigen en jeugdverpleegkundigen. De voorlichtingsfilm ‘Niet schudden, breekbaar - over huilen en de risico’s van schudden’ is bedoeld voor ouders en vormt de rode draad in de cursus. Kraamverzorgenden krijgen handvatten voor het bekijken en nabespreken van de film met ouders. Ook leren ze welke adviezen ze ouders kunnen geven over hoe het omgaan met het huilgedrag van hun baby.

Om kraamzorgorganisaties te helpen bij het scholen van hun medewerkers, biedt Augeo tot 1 juli 2014 de mogelijkheid aan kraamorganisaties om gratis één cursuslicentie en voorlichtingsfilm te ontvangen. Meer informatie over de online cursus ‘Preventie Shaken Baby Syndroom’ en de voorlichtingsfilm ‘Niet schudden - breekbaar’ is te vinden op augeoacademy.nl of telefonisch te verkrijgen via  0343-53 60 40.

© Nationale Zorggids