Normal_dierenarts

Gezinsleden van dierenartsen die werken met varkens en kalveren zouden bij opname in het ziekenhuis standaard moeten worden getest op de ziekenhuisbacterie MRSA. Dat zegt onderzoeker Erwin Verkade van het VUmc in Amsterdam. De kans dat ze drager zijn van de resistente bacterie is namelijk groter dan gemiddeld, zo meldt Nu.nl.

Bepaalde risicogroepen worden in een ziekenhuis al standaard onderzocht op MRSA, zoals dierenartsen en mensen die in een buitenlands ziekenhuis hebben gelegen. De bacterie komt in het buitenland veel vaker voor dan in Nederland en dierenartsen zijn vaak drager van een vee-gerelateerde variant van de bacterie.

In zijn promotieonderzoek laat Verkade zien dat ook gezinsleden van dierenartsen veel vaker besmet zijn met de bacterie dan de rest van de bevolking. Gezinsleden van dierenartsen worden nu nog niet standaard getest, maar dat zou wel moeten gebeuren, aldus de onderzoeker. Hij promoveert vandaag aan het VUmc.

Mensen kunnen de MRSA bacterie bij zich dragen zonder ziek te zijn. Bij mensen met een verminderde weerstand kan de bacterie echter wel ernstige gevolgen hebben. Omdat MRSA slecht te bestrijden is met antibiotica vormt de bacterie vooral voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen een probleem.

© Nationale Zorggids