Normal_schildklier_nek_hals

Om de zorg en behandeling van hoofd-halstumoren te verbeteren wordt er een landelijke kwaliteitsregistratie opgezet. Dit gebeurt op initiatief van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), in samenwerking met patiëntenorganisaties en zorgverzekeraar CZ. Dat meldt het NFU.

De kwaliteitsregistratie is van groot belang voor patienten, omdat inzicht in de kwaliteit van de zorg kan leiden tot verbetering van de zorg in de hele keten. In Nederland worden jaarlijks meer dan 3000 nieuwe patiënten behandeld. Hoofd-halstumoren staan wereldwijd op de zesde plaats van veelvoorkomende tumoren.

De behandeling en verzorging van patiënten met een hoofd-halstumor is bij uitstek ketenzorg, omdat er begeleiding en ondersteuning nodig is van bijvoorbeeld mondhygiënisten, kaakchirurgen, diëtisten, fysiotherapeuten, logopedisten en psychosociale hulpverleners. Om onnodige vertraging in de start van de behandeling te voorkomen worden deze hulpverleners al vroeg in de diagnostische fase betrokken bij het zorgtraject.

© Nationale Zorggids