Normal_tweede_kamer

Partijen in de Tweede Kamer hebben opheldering geëist over het besluit van van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om het Openbaar Ministerie niet te betrekken bij het onderzoek naar fraude van het Sint Antonius Ziekenhuis. Wanneer er sprake is van fraude kan ofwel de NZa ofwel justitie (OM) dat aanpakken, maar niet allebei. Dit meldt de Telegraaf naar aanleiding van nieuwsberichten van RTL Nieuws. 

De NZa legde het ziekenhuis een boete van 2,5 miljoen euro op. Het CDA, de PVV en D66 hebben tekst en uitleg gevraagd van de ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Het zou gaan om een mogelijke megafraude en de politici hebben een debat aangevraagd over het feit dat mogelijke fraude niet vervolgd is in dit geval. Volgens D66-kamerlid Pia Dijkstra zou de NZa mogelijke strafbare feiten altijd voor moeten leggen aan het OM.
 
De NZa heeft besloten om de zaak zelf af te handelen omdat er dan minder bewijs nodig was, zo zegt de instelling. “Het is heel complex om mogelijke fraude aan te pakken via de rechter, en dat duurt meestal langer. Het OM moet bewijzen dat er opzet in het spel was en moet daders aanwijzen. De NZa hoeft alleen te bewijzen dat de declaraties onjuist waren. Het ging ons erom een voorbeeld te stellen voor de hele sector”, aldus een woordvoerster.
 
Het rapport dat de NZa opgestelde over het Sint Antonius is niet gedeeld met het Openbaar ministerie, zo bevestigde het OM. Wel heeft de NZa aan het OM laten weten dat het onderzoek deed naar het ziekenhuis. Volgens de woordvoerster van de NZa zou de toezichthouder niet het vermoeden hebben gehad dat de overtreding opzettelijk was gepleegd, daarom is er “besloten dat een bestuurlijke boete de meest passende afdoening was.”
 
© Nationale Zorggids