Logo_ministerie_van_veiligheid_en_justitie

Bij controle van de BIG-registratie (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) van medewerkers van het NIFP (Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie) heeft de organisatie vastgesteld dat één van de psychiaters niet in het bezit was van de benodigde registratie als psychiater. Betrokkene staat geregistreerd als arts en heeft de opleiding tot psychiater afgerond, maar heeft bij zijn indiensttreding in 1999 verzuimd zich in het BIG-register als psychiater in te schrijven. Hij is voorlopig geschorst. 

Op grond van de Wet BIG moeten medisch specialisten voor de uitoefening van hun beroep als zodanig geregistreerd staan. Zij zijn daarvoor zelf verantwoordelijk.

Het NIFP heeft inmiddels maatregelen genomen. Op dit moment wordt nagegaan wat de gevolgen zijn van het handelen van betrokkene: alle rapportages van zijn hand worden gecontroleerd door experts en al zijn lopende onderzoeken zijn overgedragen. Het NIFP heeft tot begin juli nodig om alle juridische consequenties van het handelen van betrokkene in kaart te brengen. Over de uitkomsten hiervan zal het Openbaar Ministerie op casusniveau worden geïnformeerd.
 
Inmiddels is betrokken psychiater geschorst totdat het feitencomplex volledig helder is. Na afronding van het onderzoek zullen andere arbeidsrechtelijke maatregelen volgen.