Logo_logo-emergis

Oud-bestuurder van ggz-instelling Emergis Leen van Leersum heeft vorig jaar bij zijn ontslag een vergoeding van 564.000 euro ontvangen. De raad van toezicht schrijft op de website van Emergis dat de ontslagvergoeding overeengekomen was bij het aantreden en dat deze niet meer te veranderen was. Dit meldt Skipr. 

Dit blijkt uit de jaarstukken van de Zeeuwse instelling over 2013. In totaal ontving Van Leersum een bedrag van 741.835 euro in 2013, inclusief zijn reguliere bezoldiging. Momenteel is Emergis een reorganisatie door aan het voeren. Dit maakt de hoge ontslagvergoeding extra pijnlijk. "De raad van toezicht is zich ervan bewust dat veel mensen binnen en buiten de organisatie de financiële gevolgen als pijnlijk kunnen ervaren. Juist in een periode waarin bezuinigingen moeten worden doorgevoerd en er banen binnen Emergis verloren zijn gegaan en zullen gaan," zo stelt de raad van toezicht.
 
Van Leersum vertrok bij Emergis na een dispuut met de ondernemingsraad. In augustus 2013 zegde de OR het vertrouwen in de raad van bestuur op. De raad van bestuur stelde adviesbureau Berenschot in om onderzoek te doen naar de verhoudingen tussen de verschillende gremia binnen Emergis. Het rapport dat uit dit onderzoek naar voren kwam leidde tot het vertrek van Van Leersum. 
 
© Nationale Zorggids