Normal_regio-05-twente-2009

Om mensen met psychische problemen beter te helpen gaan de Twentse gemeenten, de GGZ en politie en justitie beter samenwerken. Er wordt een pilot gestart met een ophoudkamer voor crisisopvang van een psychische patiënt. Ook starten woningcorporaties een pilot. Dit meldt RTV Oost. 

De samenwerking tussen de verschillende instellingen kan een stuk beter, zo oordeelde een commissie die ingesteld werd nadat een man met psychische problemen zijn huisgenote vermoordde in Hellendoorn (begin 2013) en nadat een man met een psychische stoornis een agent neerstak in Borne (april 2013). 
 
Burgemeester van Hellendoorn, Anneke Raven, leidde de commissie. Zij pleit voor meer samenwerking. "Een medewerker van een instelling zoals de GGZ heeft de privacy hoog in het vaandel staan, maar het delen van informatie kan de veiligheid van de patiënt juist vergroten."
 
Pilot crisisopvang 
Er gaat ook een pilot van start waarin GGZ-instelling Dimence een ophoudkamer/crisisopvangplek gaat uitproberen. Deze plek zou in Almelo moeten komen. De doelgroep van de proef zijn mensen die tussen wal en schip vallen, mensen die uitbehandeld zijn, of mensen die nergens aan mee willen werken. 
 
Pilot woningcorporaties
Een andere proef die van start gaat is een samenwerking van woningcorporaties in Almelo, Haaksbergen en Oldenzaal. Om te voorkomen dat een huurder zijn huis kwijtraakt, willen de woningcorporaties in een vroeg stadium specifieke gedragsvoorwaarden gaan stellen aan huurders die overlast geven. 
 
© Nationale Zorggids