Normal_hulp_vraag_vragen_uitleg

Vanaf vandaag is er een nieuw meetinstrument beschikbaar voor de ggz-sector. De afdeling psychiatrie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontwikkelde de zogenoemde Symptom Questionnaire (SQ-48). Dat gebeurde in opdracht SynQuest, een samenwerkingsverband van tien GGZ-instellingen. Dat meldt SynQuest in een persbericht.

Het meetinstrument is kosteloos beschikbaar voor ggz-professionals en heeft een grote meerwaarde voor de sector. Bijzonder aan de vragenlijst is dat er naast psychische klachten ook wordt ingegaan op vitaliteit en veerkracht van cliënten. Daarnaast zijn de vragen helder, kort en bondig, waardoor het voor de cliënt makkelijk in te vullen is.

Na een positief advies van de Wetenschappelijke Raad van de Stichting Benchmark GGZ (SBG) en besluit van het SBG-bestuur is de vragenlijst nu voor alle instellingen beschikbaar om te gebruiken. De SQ-48 is inzetbaar voor monitoring, maar ook voor onderzoeksdoeleinden. De nieuwe vragenlijst stelt gebruikers in staat om de zorg aan cliënten beter inzichtelijk te maken, te evalueren en te verbeteren. Daarnaast biedt de samenwerking in SynQuest de instellingen inzicht in de behandeluitkomsten en de kans om per cliëntgroep gegevens te bewerken en interpreteren.

Voorzitter van SynQuest Iris Bandhoe: 'Wij willen alle cliënten die bij ons in behandeling komen zo goed mogelijk helpen. Om dat te kunnen doen, is het belangrijk om te weten of de behandeling ook echt werkt. Meten is weten en belangrijkste doel is om zowel voor de cliënt als de behandelaar inzichtelijk te maken hoe de behandeling verloopt en wat er al aan vooruitgang is bereikt. Veel cliënten vinden het fijn en waardevol om dit te weten, het geeft hen perspectief. Dit moet voor de zorg centraal staan.'

© Nationale Zorggids