Normal_bloeddonor_donor_bloed_prik_spuit

Zo'n vijftien procent van de bloeddonors mag na de vakantieperiode tijdelijk geen bloed geven. Bijna de helft van deze donors is in een vakantiegebied geweest waar zij een infectie kunnen oplopen die via bloedtransfusie overdraagbaar is. Dit blijkt uit een inventarisatie van de online Donortest van Stichting Sanquin Bloedvoorziening.

De Donortest van Sanquin peilt aan de hand van een aantal vragen of de donor bloed mag geven. Tatoeages, operaties, tandartsbezoek en medicijngebruik zijn bijvoorbeeld redenen om even te wachten met het geven van bloed. Ook een vakantie in tropische landen of zelfs dichter bij huis (bijvoorbeeld in Italië en Griekenland) kan reden geven om het doneren van bloed uit te stellen. Nederlandse bloeddonors kunnen hier, zonder dat ze het zelf merken, infecties oplopen die bij patiënten die van deze donors bloed ontvangen, ziekte kunnen veroorzaken.

Uit voorzorg verzoekt Sanquin donors die op vakantie zijn geweest naar het buitenland de online Donortest in te vullen of te bellen met het callcenter. Dat voorkomt een nodeloze gang naar de afnamelocatie. Robert Heckert van Sanquin Bloedvoorziening: ‘De kans dat je daadwerkelijk een infectie oploopt tijdens je vakantie is zeer klein, maar dit beleid is nodig om de veiligheid van het donorbloed te blijven garanderen. Daarom vragen we bloeddonors via bijvoorbeeld de oproepkaart om de online Donortest in te vullen voordat ze gaan doneren.’

© Nationale Zorggids