Normal_kennemer_gasthuis

(Novum) - Door gebruik te maken van een maas in de wet heeft het Kennemer Gasthuis een interimmer alsnog een excessieve beloning van bijna vier ton gegeven. Het ziekenhuis omzeilde de regels voor interim-bestuurders door hem aan te duiden als interim-adviseur, concludeert RTL Nieuws uit onderzoek.

Het gaat om Maarten van der Vorst. Toen het Kennemer Gasthuis hem vorig jaar in dienst nam, leidde dat al tot Kamervragen van de SP. Die protesteerde vanwege de zes ton die Van der Vorst eerder op jaarbasis kreeg bij het Limburgse zorgbedrijf Orbis. SP-Kamerlid Renske Leijten noemde hem het 'prototype graaier'.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) antwoordde destijds geruststellend. "Ik heb nu geen reden om te veronderstellen dat het Kennemer Gasthuis zich niet aan de Wet normering topinkomens gaat houden", schreef ze.

Volgens die wet mag een bestuurder in de semipublieke sector sinds vorig jaar maximaal 230 duizend euro krijgen. Nu blijkt volgens RTL Nieuws dat Van der Vorst daar anderhalve ton boven zat. Hij kreeg namelijk ruim 382 duizend euro. Het ziekenhuis moet ook nog btw en een vergoeding aan een bemiddelingsbureau betalen, waardoor de totale kosten uitkomen op ruim vijf ton.

Voor een interim-bestuurder had dit bedrag niet mogen worden betaald, maar door Van der Vorst aan te nemen als interim-adviseur viel hij niet onder de wet die topinkomens aan banden moet leggen.

Leijten spreekt van een maas in de wet die zo snel mogelijk moet worden gedicht. Ze kondigt aan opnieuw Kamervragen over de kwestie te stellen. Het Kennemer Gasthuis en het ministerie van Volksgezondheid konden dinsdag niet direct op het bericht reageren.