Normal_images__1_

Nederlanders moeten automatisch orgaandonor worden, zo vindt De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Zij willen dat het huidige principe omgekeerd wordt en dat mensen donor zijn tenzij ze aangeven dit niet te willen. Dit meldt het Reformatorisch Dagblad. 

De NVIC deed woensdag een omroep aan de politiek om de wet op orgaandonatie te wijzigen. Zij pleiten voor een systeem van 'geen bezwaar' in plaats van het huidige systeem waarin mensen hun keuze actief laten vastleggen. 
 
Regelmatig worden de intensivisten geconfronteerd met potentiële donoren die hun keuze niet vast hebben laten leggen. “De gevolgen hiervan zijn enorm. Zo worden nabestaanden op een zeer emotioneel moment belast met de keuze tot donatie.” Nabestaanden geven daarnaast vaak op dat moment geen toestemming voor donatie en hebben daar soms later spijt van. 
 
Er is een 'schrijnend tekort' aan donoren in Nederland, aldus de NVIC. Het aantal donoren, zo wordt verwacht, zal de komende jaren afnemen omdat mensen ouder worden en de verkeersveiligheid verbeterd is. De vraag naar organen, zal daarentegen juist toenemen. 
 
Er loopt al jaren een discussie over het donorregistratiesysteem in de politiek. De NVIC heeft besloten zich nu uit te spreken over deze kwestie omdat, zo stelt de organisatie, veel Kamerleden de indruk hebben dat artsen het 'geen bezwaar'-systeem niet willen. 
 
© Nationale Zorggids