Normal_slachtoffer_mishandeling_vrouw_denken_ziek

(Novum) - Asielzoekers moeten medisch worden onderzocht als er aanwijzingen zijn dat ze in het verleden zijn gemarteld. Dat schrijft de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) donderdag in een advies aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Littekens, fysieke en psychische klachten kunnen volgens het ACVZ aanwijzingen zijn dat een asielzoeker in het verleden slachtoffer is geweest van marteling, verkrachting of andere vormen van geweld. Bij dergelijke signalen moet de Immigratie- en Naturalisatiedienst verplicht worden een medisch onderzoek in te stellen. Dit kan relevant zijn voor de beoordeling van de asielaanvraag.

De Nederlandse overheid heeft tot nog toe verkondigd dat 'medisch gezien geen zekere uitspraken kunnen worden gedaan over de oorzaak van deze sporen'. Volgens het ACVZ is dit standpunt niet langer houdbaar. De adviescommissie baseert zich ook op een nieuwe Europese richtlijn, die volgend jaar juli moet zijn ingevoerd in de Nederlandse wetgeving.