Logo_parkinsonnet_logo_vierkant_2

In de regio Zuid-Gelderland gaan zeven verpleeghuis- en thuiszorgorganisaties nauw samenwerken met het landelijk netwerk ParkinsonNet om de zorg aan parkinsonpatiënten in zorginstellingen te verbeteren. Afgelopen vrijdag werd hiertoe een intentieverklaring getekend, zo meldt het Radboudumc.

In Nederland hebben 50.000 mensen de ziekte van Parkinson. Verwacht wordt dat dat aantal in 2020 zal zijn verdubbeld. Veel mensen met Parkinson worden verzorgd in een verpleeghuis, of maken gebruik van thuiszorg. De ziekte is erg complex, waardoor het veel verzorgenden en verpleegkundigen nogal eens ontbreekt aan specifieke kennis om patiënten goed te begeleiden. Een regionaal samenwerkingsproject van ParkinsonNet, ondersteund door In voor zorg!, moet hier verandering in brengen.

De deelnemende organisaties, die werken vanuit de AWBZ, willen de kwaliteit van zorg voor parkinsonpatiënten gezamenlijk verbeteren door een aantal gerichte activiteiten. Zo worden medewerkers met lage kennis over de ziekte door patiënten zelf geïnstrueerd via een animatiefilm. Daarnaast zijn meerdere wijkverpleegkundigen, verspreid over de regio, speciaal opgeleid en bieden waar nodig hulp aan de verzorgenden, verpleegkundigen en collega ondersteuners. Ook maken de organisaties gebruik van bestaande kennis en ervaring die al binnen het regionale ParkinsonNet, met in Parkinson gespecialiseerde zorgverleners, aanwezig is.

Bij de samenwerking in Zuid-Gelderland zijn de volgende organisaties betrokken: Zorggroep Maas & Waal, Stichting Kalorama, Stichting de Waalboog, Buurtzorg, OBG, TVN zorgt en ZZG zorggroep. De verwachting is dat de samenwerking ook in andere regio’s zal worden uitgevoerd.

© Nationale Zorggids