Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_computer_zaken_overleg_uitleg

Ziekten die patiënten hebben opgelopen als gevolg van hun werk worden door 70 procent van de bedrijfsartsen niet gemeld. Uit een enquête uitgevoerd in opdracht van de Inspectie SZW blijkt dat kennis- en tijdgebrek de oorzaken zijn van het verzaken. Bedrijfsartsen zijn wettelijk verplicht melding te maken van beroepsziekten. Dit meldt NU.nl naar aanleiding van een uitzending van het NCRV-programma Altijd Wat Monitor. 

In de enquête geeft 31 procent van de bedrijfsartsen aan moeite te hebben met het herkennen van beroepsziekten. Ook weten ze niet hoe en waar de melding gedaan moet worden. 58 procent van de ondervraagde bedrijfsartsen geeft aan geen tijd te hebben om melding te maken of dit te vergeten. Daarnaast geeft 36 procent aan te vrezen voor juridische of economische consequenties wanneer zij beroepsziekten melden. Bedrijfsartsen worden betaald door de werkgever. 
 
De officiële cijfers geven dus geen compleet beeld van de problematiek, waardoor het beleid en preventieve zaken niet optimaal afgestemd worden op het bedrijfsleven, zo stelt Altijd Wat Monitor. De Inspecties SZW en IGZ gaan bedrijfsartsen aanspreken op hun meldplicht. De Inspectie SZW kondigde in februari al aan meer capaciteit te zullen vrijmaken om beroepsziekten aan te pakken.
 
© Nationale Zorggids