Normal__cid_5a35a047d75f452da210ccad0dac8f13_faridpc
Het aantal opheffingen van zorgorganisaties lag in 2013 anderhalf keer zo hoog als in 2012. Tegelijkertijd is het aantal startende zelfstandige zorgaanbieders bijna verdubbeld met in totaal meer dan 15.000 nieuwe toetreders. De laatste groep bestaat vooral uit eenpitters die na ontslag voor zichzelf zijn begonnen. Dit meldt het ING Economisch Bureau in een vandaag verschenen publicatie.
 
De groei is in aantallen het sterkst bij de paramedische praktijken en overige eerstelijns aanbieders. Procentueel gezien is de toename het sterkst in de thuiszorg en maatschappelijke dienstverlening aan ouderen en gehandicapten. 
 
Het merendeel van het recordaantal zorgstarters blijkt uit ‘herintredend’ zorgpersoneel te bestaan: personen die eerder in dienst van een zorgaanbieder waren en na ontslag voor zichzelf zijn begonnen. “De zorg wordt in hoog tempo een meer bedrijfsmatig aangestuurde sector, met de bijbehorende bedrijfsrisico’s”, licht ING-econoom Edse Dantuma toe. “Niet alleen instellingen voor ouderenzorg krijgen met steeds grotere bedrijfsrisico’s te maken, in 2013 ging voor het eerst in twintig jaar ook weer een ziekenhuis failliet.” De golf van startende zzp-ers leidt tot een nieuwe dynamiek, vertelt Dantuma: “In de huishoudelijke ondersteuning zetten gemeenten bijvoorbeeld al langere tijd op grote schaal zelfstandige alfahulpen in. Eenpitters leveren vaak goedkopere zorg dan traditionele aanbieders en zijn flexibeler inzetbaar.”
 
De sterke groei van het aantal zorgaanbieders betekent allerminst dat het om een groeimarkt gaat. Het aantal geleverde zorgprestaties groeide in 2013 niet of nauwelijks en ook voor 2014 en 2015 moeten aanbieders met name in de langdurige zorg rekening houden met een volumekrimp door bezuinigingen en meer kostenbewuste gemeenten, verzekeraars en zorgvragers. Vooral aanbieders van zorg zonder overnachtingsmogelijkheid nemen snel in aantal toe. Het aantal beginnende aanbieders in in de thuiszorg en maatschappelijke dienstverlening aan ouderen en gehandicapten verzesvoudigde in 2013. 
 
© Nationale Zorggids