Normal_adorable-19580_640

Donoren van de eicelbank van het UMC Utrecht geven hun eicellen niet af voor het geld, maar omdat ze andere vrouwen willen helpen om zwanger te worden. Dit blijkt uit onderzoek van het UMCU naar het profiel van Nederlandse eiceldonoren. Eerder bestond de angst in de Tweede Kamer dat vrouwen zich voornamelijk voor het geld als donor aan zouden bieden. Dit meldt de NOS. 

De gemiddelde eiceldonor is een 32-jarige vrouw met een man, twee kinderen en een baan op mbo-niveau in de gezondheidssector. Sinds 2012, het jaar dat eicelbanken in Nederland bestaan, hebben slechts enkele tientallen vrouwen hun eicellen gedoneerd. Er is momenteel een wachtlijst van 450 vrouwen die een eicel willen en het tekort aan donoren is groot. Het UMC denkt dat er zo weinig animo is omdat de donoren niet anoniem blijven. Het kind heeft vanaf zijn zestiende toegang tot de gegevens van de donor. Daarnaast is de behandeling belastend omdat vrouwen vijf tot zes keer naar het ziekenhuis moeten. 
 
Sinds 2012 is het pas goed mogelijk om eicellen in te vriezen. Sinds die tijd zijn er 3 eicelbanken in Nederland. De eerste was in Utrecht, daarna volgde Leiderdorp en sinds ruim een maand is er ook een in het AMC in Amsterdam.
 
© Nationale Zorggids