Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

Thuishulpen zullen volgend jaar massaal hun baan verliezen door bezuinigingen van gemeenten. Hiervoor waarschuwt BTN, de koepelorganisatie voor werkgevers in de thuiszorg. Meer dan 10.000 thuishulpen zullen alleen nog aan de slag kunnen als alfahulp, waardoor ze minder betaald krijgen. Dit meldt de NOS.

In 2015 moeten de kosten van langdurige thuiszorg met 30 procent omlaag. Gemeenten moeten daarom flink snijden in het personeelsbestand. BTN verwacht dat veel ontslagen thuishulpen ervoor kiezen om tegen veel lagere betaling als alfahulp en zonder contract verder te gaan, zegt BTN-woordvoerder Verschuren. Thuis- en alfahulpen helpen onder meer in het huishouden bij mensen die dat zelf niet meer kunnen doen.

Uit een analyse die BTN maakte van aanbestedingen van gemeenten blijkt dat veel gemeenten de alfahulp laten terugkeren. Verschuren: 'Die moet onder veel slechtere arbeidsvoorwaarden werken. Dat is een stuk goedkoper, alleen al omdat ze geen pensioen opbouwen. Je gaat eigenlijk de pijn van de bezuinigingen leggen bij de medewerkers die toch al laag betaald worden.'

BTN pleit voor een andere benadering. 'De sector was altijd uurtje factuurtje. Ik denk dat we moeten proberen om de medewerkers die nu huishoudelijke hulp geven, ook op een andere manier in te zetten zodat een klant zo min mogelijk medewerkers over de vloer krijgt maar wel alle hulp behoudt.' Bij hulp aan alleenstaanden die eenzaam zijn kan bijvoorbeeld een thuishulp worden ingezet die zowel iemands huis kan schoonmaken als aandacht schenken aan de betrokkene. Hiermee kunnen gemeenten veel geld besparen, denkt Verschuren.

© Nationale Zorggids