Normal_schoolzwemmen_zwemmen_zwembad

(Novum) - Het aantal mensen dat deze zomer bij een zwemongeval om het leven is gekomen is gestegen tot acht. Drie zwemmers kwamen de afgelopen week om het leven. Dat meldt de Reddingsbrigade Nederland maandag. De hulpdienst vraagt opnieuw aandacht voor de afnemende zwemvaardigheid van de Nederlanders.

"Midden in het zomerseizoen is dit aantal vrij hoog te noemen", laat een woordvoerder weten. "Vorig jaar hadden we een piek van negentien dodelijke slachtoffers, maar in de jaren daarvoor was het gemiddeld drie à vier per jaar." Alleen al deze week moest de dienst bijna duizend keer uitrukken.

Dit weekend kwamen een vader en zijn dochter om het leven in de zee bij Katwijk. Het meisje was de zee ingerend om een drenkeling te helpen. Haar vader ging haar achterna toen ze zelf in de problemen kwam. Het meisje overleed later in het ziekenhuis, de vader ter plekke.

De Reddingsbrigade adviseert in dergelijke gevallen juist niet het water in te gaan, maar om hulp in te schakelen en de drenkeling in de gaten te houden. "Als de nood heel hoog is en iemand dreigt onder water te verdwijnen probeer dan een drijfhulpmiddel bij het slachtoffer te krijgen."

De afnemende zwemvaardigheid van de Nederlanders baart de Reddingsbrigade zorgen. "Het A- en B-diploma wordt door meer en meer kinderen niet afgerond. Daar komt nog eens bovenop dat meer mensen hun zwemvaardigheid niet onderhouden. Daar moet meer aandacht voor komen."

De hulporganisatie pleit verder voor een landelijke registratiesysteem van zwemongevallen. "Wij zijn niet bij alle zwemongevallen betrokken, maar die informatie willen we wel graag hebben. Daar kunnen we onze maatregelen op afstemmen."