Normal_bloed334
Sanquin Bloedvoorziening organiseert het eerste Europese congres over donorgezondheid en -management in het World Forum Den Haag. Op 3, 4 en 5 september komen tijdens het European Conference on Donor Health and Management (ECDHM) zo’n 250 internationale specialisten bij elkaar. Dit meldt Sanquin. 
 
De inhoud van het congres gaat over donors van bloed en bestanddelen van bloed, zoals plasma en stamcellen. Aan bod komen onderwerpen als het opbouwen en op peil houden van een goed donorbestand, de balans tussen donor- en patiëntveiligheid en het beheren van bloedvoorraad op basis van bloedgroepspecifiek oproepen. Op het ECDHM spreekt onder andere Dr. Claudia Rutt, onderzoekster bij het Duitse donorcentrum voor beenmerg, over stamcelonderzoek en haar methode om meer stamceldonors te werven. Professor Pierre Tieberghien, hoofd onderzoek van de nationale bloedbank in Frankrijk, deelt zijn visie op donorgezondheid in relatie tot de veiligheid en kwaliteit van bloedproducten en de toepasbaarheid daarvan op patiënten.
 
Donorgezondheid en -management zijn essentiële onderdelen voor bloedbanken. Zaken als gezondheid, beweegredenen om te doneren en het beheer van donors bepalen mede hoe in een land bloedvoorziening optimaal kan worden ingericht. Sanquin verwacht zo’n 250 internationale collega’s op het ECDHM, waar wetenschap en praktijk samenkomen door middel van workshops, lezingen en kennissessies. Meer informatie over het congres en het programma: ecdhm.org
 
© Nationale Zorggids