Normal_depressief

(Novum) - Een tbs'er heeft ongeveer een maand geleden een sociotherapeute bedreigd met een scherp voorwerp. Zij werd in de Limburgse tbs-kliniek De Rooyse Wissel meer dan een uur in bedwang gehouden, stelt het televisieprogramma Dit is de Dag Onderzoek op basis van ingewijden. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt dat zaken verkeerd worden voorgesteld en dat een patiënt een medewerker kortdurend heeft bedreigd.

Personeel heeft volgens Dit is de Dag Onderzoek langdruig op de man ingepraat. Hij zou net zijn overgeplaatst uit de Gelderse tbs-kliniek Oldenkotte omdat die werd gesloten. Hij zou tot een gijzeling zijn overgegaan omdat hem allerlei vrijheden waren afgenomen die hij in Oldenkotte wel had.

Verder blijkt een tbs'er die twee weken geleden niet terugkeerde van een onbegeleid verlof, tweeënhalf jaar geleden ook al niet te zijn teruggekeerd. Volgens het programma is hij toen naar Spanje vertrokken en stuurde hij vanaf daar een kaartje naar zijn afdeling, maar keerde hij uiteindelijk uit zichzelf terug. Het ministerie bevestigt dat de tbs'er eerder is weggebleven, maar stelt dat er geen aanwijzingen zijn dat hij naar het buitenland is geweest.

Het ministerie bevestigt daarnaast dat een tbs'er woensdagavond een natuurlijke dood is gestorven. Het overlijden is gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens het programma overleed de tbs'er aan maagbloedingen, wat inderdaad als een natuurlijke dood kan worden gerekend.

Het is niet de eerste keer dat de EO de kliniek op de korrel neemt. Eerder bleek uit een reportage van Dit is de Dag dat een groep tbs'ers in de kliniek beschikte over soft- en harddrugs, telefoons, contant geld en diverse vlees- en slagersmessen. De spullen waren mede door personeelsleden naar binnen gesmokkeld.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie kondigde hierna twee onderzoeken aan. Binnenkort worden de resultaten van deze onderzoeken naar de Tweede Kamer gestuurd, meldt het ministerie.