Normal_insomnia-verward_bang_verdrieting_bezorgd

GGZ Friesland start met een kliniek waar cliënten met complexe posttraumatische stressstoornissen een intensieve behandeling kunnen ondergaan. De traumaverwerkingskliniek is de eerste in zijn soort in Nederland. Dat meldt GGZ Friesland.

In de kliniek worden patiënten behandeld die bijvoorbeeld te maken hebben gehad met langdurig seksueel misbruik of huiselijk geweld. Ook slachtoffers van gewelddadige overvallen kunnen er terecht, en oorlogsveteranen. Zij kampen met heftige emoties, zoals schuld, schaamte, woede en verdriet, die erg moeilijk te verdragen zijn. Vaak ontwikkelen patiënten ontsnappingsmechanismen waarmee prikkels worden vermeden die de herinneringen oproepen.

Op initiatief van klinisch psycholoog Mia de Wolf heeft GGZ Friesland voor deze patiënten een kliniek geopend met twaalf bedden. Omdat het behandelen van getraumatiseerde patiënten soms een kwestie van jaren is, wordt er in de nieuwe traumaverwerkingskliniek gewerkt aan een veel intensiever traject, waarna patiënten sneller verder kunnen met hun leven. Door ze een behandeling aan te bieden van 35 uur per week wordt er sneller resultaat behaald. Na zo'n twaalf weken kunnen patiënten met lichtere ambulante begeleiding hun leven hervatten.

In de kliniek wordt gebruikt gemaakt van een methode die door GGZ Friesland als 'baanbrekend 'wordt omschreven. De ontsnappingsmechanismen bij patiënten worden bestreden door ze in het hier en nu te houden met behulp van zintuiglijke prikkels. De Wolf:  'Bijvoorbeeld door te ruiken aan een ammoniakstaafje, te proeven aan een scherpe peper of evenwicht te zoeken op een balansschijf, worden de hersenen op een andere manier geactiveerd en dat brengt mensen naar het hier en nu. Zo leren ze contact met zichzelf en hun omgeving te houden.' De methode is afgekeken uit Duitsland, waar de resultaten dermate overtuigend waren dat zorgverzekeraar De Friesland groen steun toezegde voor de kliniek in Nederland.

© Nationale Zorggids