Normal_werk_solliciteren_vacatures

(Novum) - De teller van het aantal ontslagen in de zorg vanwege de bezuinigingen en de overheveling van taken naar de gemeentes staat inmiddels op meer dan 25 duizend. Van nog eens tienduizenden flexwerkers is het contract niet verlengd. Dat stelt de FNV maandag. De vakcentrale vindt dat het kabinet snel moet ingrijpen om een einde te maken aan 'deze oneindige golf van ontslagen'.

"We moeten de noodzakelijke zorg en werkgelegenheid behouden voor de mensen die in de zorg werken en voor de mensen die er gebruik van maken", schrijft FNV-voorzitter Ton Heerts. Samen met CNV voert de vakcentrale gesprekken met het kabinet over de werkgelegenheid in de zorg. Als er echter geen maatregelen worden genomen, wil de FNV een referendum organiseren.

Het kabinet bezuinigt met name op de langdurige zorg. De verantwoordelijkheid daarvoor wordt daarbij op 1 januari overgeheveld naar gemeenten. De hervormingen zijn erop gericht mensen langer thuis te laten wonen, door hen vaker een beroep te laten doen op familie en vrienden.

De FNV telde het effect van de hervormingen in de jeugdzorg, de gehandicaptenzorg, de thuiszorg en de huishoudelijke zorg. Komende woensdag komt de vakcentrale met meer gedetailleerde cijfers.