Normal_robot

Op 2 oktober 2014 organiseren de Erasmus Universiteit Rotterdam, TU Delft en Leiden Universiteit een Umeet-bijeenkomst in Den Haag over robotica. Onder het motto 'Ontdek jouw vertrouwen in robots' belichten wetenschappers van de drie universiteiten met name robots in de zorgsector. Dat meldt de Erasmus Universiteit.

Experts verschillen van mening over de snelheid waarmee robots moeten worden ingezet in de zorg en in welke mate werkzaamheden door robots kunnen worden overgenomen, maar het staat vast dat de zorg binnen de maatschappij een steeds grote rol zullen krijgen. Daarom is het van belang om naar de ethische, technische, sociale, juridische kant van robotica te kijken.

Tijdens de Umeet buigen juriste Bibi van der Berg, (Universiteit Leiden), promovendus psychologie Roy de Kleijn, (Universiteit Leiden) en robotonderzoeker Joost Broekens (TU Delft) zich over de vraag of zorg kan worden overgenomen door robots of dat dit een taak is die door mensen moet worden uitgevoerd. Wie is aansprakelijk als een robot een fout maakt? Daarnaast zijn er workshops over bijvoorbeeld robotbouwen en drones en zal onderzoeker Etienne Augé iets vertellen over science fiction en het algemene beeld van robots.

'Vertrouwen in de robots' op donderdag 2 oktober vindt plaats in de aanloop van het Weekend van de wetenschap op 4 en 5 oktober en wordt georganiseerd in het kader van de jaarlijkse Umeet van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), om het draagvlak voor het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek te versterken. Tijdens de U-meet ontmoeten wetenschap, maatschappelijk middenveld en politiek elkaar om (aanzetten tot) oplossingen te ontwikkelen voor een actueel maatschappelijk probleem. Deelname is gratis, inschrijven is noodzakelijk.

© Nationale Zorggids