Normal_samenwerken_hand_schudden

Op 1 oktober zijn het Diaconessenhuis in Leiden en de Rijnland Zorggroep officieel gefuseerd. De nieuwe organisatie bestaat uit drie ziekenhuizen (in Alphen aan den Rijn, Leiden en Leiderdorp), het Alphense verpleeghuis Oudshoorn en het Leiderdorpse verpleeghuis Leytenrode. Alle patiënten en medewerkers kregen woensdagochtend een gebakje. Dit meldt Omroep West. 

Voorbereidingen om de beide organisaties in elkaar te schuiven zijn momenteel in gang. Door te fuseren kunnen de ziekenhuizen voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van verzekeraars. Ook kunnen de ziekenhuizen nu makkelijk het jaarlijkse minimum aantal operaties halen die de verzekeraars voorschrijven. Om dit te realiseren krijgt elk ziekenhuis een eigen zorgprofiel. Dit houdt in dat patiënten niet meer voor alle operaties in alle ziekenhuizen terecht kunnen. In plaats daarvan worden bepaalde operaties en behandelingen in één vestiging gedaan. 
 
Wat de gevolgen voor het personeel zijn is nog onduidelijk. Er werken in totaal 231 medisch specialisten in de drie ziekenhuizen en de twee verpleeghuizen die nu gefuseerd zijn. Daarnaast werken er nog 3.857 andere medewerkers. Vorig jaar draaiden de organisaties een gezamenlijke omzet van 286,7 miljoen euro. De samenvoeging moet uiterlijk 2020 voltooid zijn. Er wordt momenteel nog nagedacht over een nieuwe naam.
 
© Nationale Zorggids