Normal_laptop_zorg

De e-health monitor 2014 laat zien dat zorgverleners grote voordelen zien in de toepassing van e-health. Volgens hen geeft het gebruik van e-health meer mogelijkheden tot zelfmanagement, meer patiëntveiligheid en inzicht in kwaliteit, en betere continuïteit van zorg. Dit blijkt uit de tweede e-health monitor van Nictiz en Nivel die is gemaakt op initiatief van minister Edith Schippers (VWS).

De monitor toont aan dat het gebruik van verschillende e-health toepassingen in Nederland het afgelopen jaar gestegen is. Zo zegt 13 procent van de zorggebruikers in 2014 bij zijn huisarts online afspraken te kunnen maken (7 procent in 2013) en 30 procent zegt online herhaalrecepten aan te kunnen vragen (21 procent in 2013). 98 procent van de huisartsen (93 procent in 2013) en 75 procent van de medisch specialisten (66 procent in 2013) houdt het patiëntendossier vooral elektronisch bij.

Ondanks de stijging laat de monitor ook zien dat er grote verschillen zijn bij de elektronische uitwisseling van informatie tussen zorgverleners. Meer dan 90 procent van de huisartsen wisselen elektronisch gegevens uit met ziekenhuizen, apotheken en laboratoria. Daarentegen blijkt de uitwisseling met GGZ-instellingen, verpleeghuizen, en thuiszorgorganisaties minder gebruikelijk, terwijl dit wel wenselijk is. Op sommige terreinen blijft het gebruik van e-health achter, ondanks de positieve ervaringen en mogelijkheden.

© Nationale Zorggids