Normal_hersenen_scan

Een medicijn dat door de geneesmiddeleninspectie is afgewezen blijkt nog steeds gebruikt te worden door duizenden volwassen ADHD-patiënten. Dat blijkt uit een uitzending van het VPRO-radioprogramma Argos, zo meldt de NOS.

Het College ter Beoordeling van Medicijnen deed de ADHD-pil Concerta in 2011 in de ban vanwege een te grote kans op ernstige bijwerkingen zoals hartproblemen en agressie. Desondanks schreven psychiaters het medicijn in de twee daaropvolgende jaren aan 12.500 mensen voor. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie wil het middel zelfs opnemen in de nieuwe richtlijnen als eerst aangewezen middel. Volgens een van de opstellers van de richtlijnen, die in Argos aan het woord komt, is het middel op 'niet-rationele' gronden afgewezen.

Tot nu toe zijn er 326 meldingen geregistreerd van bijwerkingen. Vier gebruikers kregen een hartinfarct en er zijn vijftien gevallen gemeld van hartkloppingen. Volgens hoogleraar gezondheidsrecht Legemaate overtreden artsen de regels wanneer zij een afgewezen middel voorschrijven. 'Die psychiaters zullen behoorlijk goed aannemelijk moeten maken dat wat ze doen, deugt', zegt Legemaate in Argos.

© Nationale Zorggids