Normal_depressie_verdrietig_ongelukkig

Zorg- en welzijnswerkers hebben het regelmatig zwaar te verduren. Ze worden uitgescholden, verbaal bedreigd of krijgen zelfs te maken met fysiek geweld. Het blijkt lastig om toekomstige werknemers goed voor te bereiden op dit minder aangename aspect van het werk. Het hoger beroepsonderwijs moet en kan hierbij een belangrijke rol spelen. De opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) van Windesheim en de European Violence Psychiatry Research Group (EViPRG) organiseren daarom op 13 november een symposium over dit onderwerp.

Tijdens het symposium dat plaatsvindt op Windesheim, staat de vraag centraal hoe het onderwijs studenten en professionals beter kan voorbereiden op agressie. Door de confrontatie met agressieve patiënten en cliënten krijgen veel werknemers gezondheidsproblemen die vaak psychisch van aard zijn. Slapeloosheid, een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) of andere psychische klachten komen bij slachtoffers vaak voor en leiden niet zelden tot langdurige uitval of uittreding. Niet alleen de werknemers lopen schade op, ook de instellingen ondervinden de gevolgen en zijn minder productief en hebben te maken met een toenemend ziekteverzuim.

Uit cijfers van het CBS en het Actieplan veilig werken in de zorg komt ook naar voren dat het werk voor werknemers in de welzijns- en zorgsector niet zonder risico is. In het jaar 2011 werd bijna de helft van alle werknemers geconfronteerd met agressie door patiënten of cliënten en een kwart zelfs met daadwerkelijk fysieke agressie. Volgens de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) heeft 14 procent van de medewerkers in haar beroepsgroep dagelijks met agressie te maken, 24 procent wekelijks en 13 procent iedere maand. Een kwart van de medewerkers wordt wel eens bedreigd met een voorwerp.

Tijdens het symposium kunnen deelnemers kiezen uit workshops rond thema’s als het signaleren en hanteren van agressie, instellingsbeleid en de rol van onderwijs bij het hanteren van agressie. Het symposium is zowel interessant voor studenten en docenten als professionals uit het werkveld.

© Nationale Zorggids