Normal_ontslag

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de regels aangepast voor het bepalen van de ontslagvolgorde in de zorg. Deze aanpassing was al aangekondigd in de brief van 3 oktober jongstleden van minister Asscher en staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer over de stand van zaken huishoudelijke hulp toelage. De regels gaan per 11 november 2014 in.

Voor het bepalen wie voor ontslag in aanmerking komt, geldt het afspiegelingsbeginsel. In de zorg kan onverkorte toepassing hiervan per bedrijfsvestiging tot onredelijke uitkomsten leiden, omdat afgespiegeld moet worden over werknemers met uitwisselbare functies bij meerdere gemeenten. De regeling voorziet er in om voor het bepalen van de ontslagvolgorde niet uit te gaan van de bedrijfsvestiging van de werkgever maar van de gemeente waarbinnen werkzaamheden komen te vervallen.

De regels zijn van toepassing op arbeidsverhoudingen in de thuiszorg, de kraamzorg, de jeugdgezondheidszorg, in een verpleeg- of een verzorgingshuis, of in de gehandicaptenzorg of de jeugdzorg.

© Nationale Zorggids