Normal_hart_gezondheid

Maasziekenhuis Pantein is gestart met een nieuwe vorm van hartrevalidatie. Naast de reguliere hartrevalidatie biedt het ziekenhuis in Boxmeer nu ook een intensiever revalidatieprogramma, dat werd ontwikkeld in Canada. Dit meldt het Maasziekenhuis.

Met de nieuwe hartrevalidatie moet het aantal heropnames voor hart- en vaatproblemen omlaag gaan. 'De nieuwe wijze van hartrevalidatie is intensiever voor de patiënt, maar duidelijk effectiever en duurt ook langer, 'zegt cardioloog H. Koornstra. 'Hierdoor is de kans groter om een verandering van leefwijze te bewerkstelligen. En dat vermindert weer de kans op heropnames. Deze wordt namelijk teruggebracht van twintig naar ongeveer twee procent.'

De in Canada ontwikkelde hartrevalidatie omvat een programma waarin een patiënt gedurende anderhalf jaar wordt begeleid door een team van de hartrevalidatie (in plaats van zes tot acht weken). Tijdens het eerste jaar zijn er wekelijkse bijeenkomsten waarin uitleg gegeven wordt over het ziektebeeld, waarom patiënten bepaalde medicijnen moet (blijven) gebruiken, mogelijke aanpassingen in de voeding en psychische uitwerkingen op de patiënt en zijn/haar partner.
Het hartrevalidatieteam bestaat uit een cardioloog, fysiotherapeut, diëtist en een revalidatiearts.

Ook de lichamelijke training is anders: er wordt van de patiënt verwacht dat deze elke dag een uur gaat wandelen. Het eerste jaar gebeurt dit eenmaal per week in het ziekenhuis onder begeleiding van het hartrevalidatieteam (de rest van de week doet de patiënt het zelf). Koornstra: 'De patiënt krijgt ook een soort horloge met GPS, zodat hij of zij zelf, maar ook de mensen van de hartrevalidatie, kunnen controleren hoe het gaat, hoe ver elke dag is gelopen en in welk tempo. Aan hand van deze gegevens is goed te bekijken hoe het met de conditie gaat.'

Het Maasziekenhuis is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat deze vorm van hartrevalidatie aanbiedt. In Nederland wordt deze verder alleen gegeven in revalidatiecentrum Blixembosch in Eindhoven. Deze nieuwe vorm van hartrevalidatie wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Patiënten kunnen hieraan meedoen, als zij hiervoor worden verwezen door de cardioloog.

© Nationale Zorggids