Normal_apotheek__2_

De beroepsorganisatie voor apothekers KNMP waarschuwt voor valse recepten na meldingen van apothekers in de stad Utrecht. Hier zijn recepten in omloop waarbij het BIG-nummer van een huisarts of specialist wordt misbruikt. De valse recepten zijn nauwelijks van echte recepten te onderscheiden, zo meldt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP).

Met de recepten proberen patiënten ten onrechte medicijnen mee te krijgen die bijvoorbeeld een verslavende werking hebben, zoals opiaten en slaap- en kalmeringsmiddelen. Ook kan het gaan om middelen tegen ADHD. De beroepsorganisatie vraagt apotheken om extra waakzaamheid bij recepten voor deze middelen. Ook dienen apotheken extra alert te zijn op recepten van artsen of patiënten die niet bekend zijn of op opvallend grote hoeveelheden van een geneesmiddel.

Wanneer er inderdaad sprake is van een vals recept, raadt de KNMP apothekers aan hiervan aangifte te doen bij de politie en melding te maken bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De KNMP heeft inmiddels zelf ook al de IGZ op de hoogte gesteld van het risico op misbruik van BIG-gegevens van artsen.

© Nationale Zorggids