Normal_normal_oudere_bejaard_eenzaam_mevrouw

Een tekort aan personeel en een hoge werkdruk leiden in verpleeghuizen tot schrijnende toestanden. Valpartijen, ondervoeding en vergissingen met het toedienen van medicijnen zijn aan de orde van de dag. Dit blijkt uit een enquête van Abvakabo FNV, zo meldt de NOS.

De enquête werd uitgevoerd naar aanleiding van alarmerende verhalen in de media over de kwaliteit van zorg voor ouderen en dementerenden. Onder meer de vader van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) deed zijn beklag over de zorg voor zijn dementerende vrouw. In de instelling waar zij verblijft zou soms uren geen toezicht zijn.

Van de 3800 respondenten geeft ruim 70 procent aan dat gebrek aan personeel in het afgelopen jaar heeft geleid tot valpartijen. Ruim de helft van de respondenten zegt dat er fouten worden gemaakt met het toedienen van medicijnen. Driekwart van de zorgverleners zegt niet genoeg tijd te hebben om ouderen de zorg te bieden die ze nodig hebben.

Een derde van de ondervraagden zegt dat ondervoeding of uitdroging onder de bewoners geregeld voorkomt. Ouderen raken ondervoed of kampen met uitdroging omdat het personeel niet genoeg tijd heeft om hen te helpen met eten en drinken. Bovendien worden voedingsassistenten wegbezuinigd. Een zorgverlener tegen de NOS: 'We merken dat mensen steeds meer 's nachts komen vragen om boterhammen en drinken, omdat ze dat overdag tekort zijn gekomen.'

© Nationale Zorggids