Normal_copyright_stockfreeimages_chirurg_arts_handschoenen

Artsen en verpleegkundigen die zich schuldig maken aan misdrijven mogen straks nooit meer met patiënten werken. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil het mogelijk maken voor tuchtrechters om een totaal beroepsverbod op te leggen aan zorgmedewerkers na een veroordeling voor ontucht of geweld. Dat meldt het NRC.

In de huidige situatie wordt een arts of verpleegkundige na veroordeling door de tuchtrechter uit het BIG-register geschrapt. Zonder BIG-registratie is het verboden om een eigen praktijk te hebben en bepaalde medische handelingen mogen dan ook niet meer. Veroordeelden kunnen nog wel aan de slag gaan voor een instelling of in dienst treden bij een collega, waardoor zij alsnog in aanraking kunnen komen met patiënten.

Deze mogelijkheid wil Schippers nu blokkeren met het opleggen van een totaal beroepsverbod, of met een verbod op het werken met een specifieke groep patiënten zoals kinderen. Het ministerie onderzoekt nog hoe een dergelijk verbod binnen het bestaande tuchtrecht kan worden ingepast.

© Nationale Zorggids