Logo_vergrootglas_loep_vergroten_onderzoek

In zorginstelling Het Hietveld, onderdeel van Pluryn, lopen personeelsleden en cliënten ernstig gevaar. Dat zeggen familieleden van cliënten, medewerkers en oud-medewerkers van de Gelderse instelling voor gehandicapten in het EO-programma Dit is de Dag, dat vanavond wordt uitgezonden. 

Kort geleden overleed een 63-jarige cliënte enige tijd nadat zij was aangevallen door een medebewoner, voor wie personeel meerdere malen gewaarschuwd had. Na een eerste sectie konden de artsen geen natuurlijk overlijden vaststellen, waardoor er nu een onderzoek loopt naar de doodsoorzaak.

In het programma Dit is de Dag komen oud-medewerkers aan het woord, die het incident als exemplarisch beschouwen voor de onveiligheid die al langere tijd heerst in Het Hietveld. Dit is de Dag sprak met elf medewerkers en ex-medewerkers van Hietveld, met ex-cliënten en met familieleden van cliënten. Ze schetsen allemaal een beeld van structurele onveiligheid voor medewerkers en cliënten. Meerdere personeelsleden zitten ziek thuis of hebben ontslag genomen, als gevolg van die onveiligheid. 'Medewerkers worden geslagen, geschopt, geknepen en uitgescholden', zegt een ex-manager. 'Dat zijn incidenten die bijna aan de orde van de dag zijn. Tot en met excessen waarbij medewerkers dusdanig fysiek beschadigd zijn dat ze hun werk voor onbepaalde tijd niet meer kunnen uitvoeren, afgekeurd worden, botbreuken, botsplinters die los zijn, forse incidenten.'

In een schriftelijk reactie laat Pluryn weten de problemen te erkennen en bezig met de uitvoering van een verbeterplan. Ook de Inspectie laat aan Dit is de Dag weten ‘zeer intensief bezig te zijn’ met Het Hietveld, maar kan voorlopig nog geen verdere mededelingen doen.

© Nationale Zorggids