Normal_beeld_met_mummie_in_de_ct_scan._foto_jan_van_esch

In Meander Medisch Centrum vond onlangs een bijzonder onderzoek plaats. Een mummie van bijna duizend jaar ooit is met een CT-scan onderzocht. Met een endoscoop werden monsters genomen. Dit leidde tot een unieke ontdekking, zo meldt het Meander MC.

Op 3 september ontvingen maag-darm-leverarts Reinoud Vermeijden en radioloog Ben Heggelman in het ziekenhuis een bijna duizend jaar oude Chinese mummie voor inwendig onderzoek. De mummie, eerder dit jaar te zien in de tentoonstelling 'Mummies. Overleven na de dood' van het Drents Museum, zit verborgen in een kostbaar reliekbeeld en dateert uit de 11de of 12de eeuw.   

Het gaat om het gemummificeerde lichaam van de boeddhistische meester Liuquan, die tot de Chinese Meditatieschool behoorde. De ontdekking van de mummie is van grote cultuurhistorische betekenis, want ze is niet alleen enig in haar soort, maar tot nu toe ook de enige Chinees-boeddhistische mummie die in het Westen beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek. Reinoud Vermeijden nam, onder toeziend oog van een specialist van het Rijksmuseum, met een door Surgical Technologies in Didam speciaal hiervoor ter beschikking gestelde endoscoop monsters van nog niet nader geïdentificeerd materiaal en onderzocht de borst- en buikholte. Daarbij deed hij een spectaculaire ontdekking: op de plaats waar ooit organen hadden gezeten, vond hij, tussen allerlei vergaan materiaal, papierresten die bedrukt waren met oude Chinese schrifttekens.

Ben Heggelman maakte een CT-scan die prachtig laat zien hoe de mummie er vanbinnen uitziet en bemonsterde botmateriaal voor DNA-onderzoek. De onderzoeksresultaten zullen gepubliceerd worden in de monografie die over Meester Liuquan zal verschijnen.

© Nationale Zorggids