Logo_nierstichting

De Nierstichting en de Willem Kolff Stichting roepen verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en diëtisten op zich aan te melden voor de Maria ter Welle Prijs 2015, wanneer zij verrassende initiatieven hebben die de zorgkwaliteit voor nierpatiënten verbeteren. Dat kan tot en met 1 februari 2015. Een vakjury kiest uit de inzendingen drie genomineerden die hun initiatief mogen presenteren tijdens de Nederlandse Nefrologiedagen op 31 maart 2015. De door het publiek gekozen winnaar ontvangt 10.000 euro om zijn of haar initiatief breder in te zetten.

Elk innovatief initiatief van een paramedicus dat de zorgkwaliteit voor nierpatiënten al (op kleine schaal) heeft verbeterd, komt in aanmerking voor de Maria ter Welle Prijs. Het aanmeldformulier is te vinden op www.nierstichting.nl/terwelleprijs. De prijs is vernoemd naar de hoofdzuster Maria ter Welle (1900-1946), die van 1942 tot 1946 professor Willem Kolff assisteerde bij zijn werk aan de eerste kunstnier ter wereld, in het Stadsziekenhuis van Kampen. Ter Welle was verantwoordelijk voor de zorg van nierpatiënten voor, tijdens en na behandeling. Maria ter Welle leverde een historische bijdrage aan de ontwikkeling van de kunstnier, omdat ze Kolff stimuleerde zijn uitvinding op patiënten te testen tegen bezwaren van collega-artsen van Kolff in. De kunstnier van Willem Kolff heeft inmiddels miljoenen nierpatiënten het leven gered.

Met de Maria ter Welle Prijs benadrukken de Willem Kolff Stichting en de Nierstichting het grote belang van vernieuwingen in de nierpatiëntenzorg die door paramedici zijn ontwikkeld. Lidy Vlaskamp, manager Zorg & Innovatie van de Nierstichting en voorzitter van de jury: 'Juist in deze groep worden veel concrete verbeterinitiatieven ontwikkeld die een landelijke toepassing verdienen. De Maria ter Welle Prijs brengt deze landelijke toepassing dichterbij en is bovendien een blijk van waardering.'

© Nationale Zorggids