Normal_vuurwerk

(Novum) - De vuurwerkmaatregelen die gemeenten en andere overheidsinstanties hebben genomen zullen niet leiden tot minder slachtoffers met ernstig handletsel. De meeste slachtoffers vallen namelijk buiten de gedoogtijden. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), zo schrijft De Telegraaf.

De vereniging analyseerde het aantal, de aard en ernst van handletsels veroorzaakt door vuurwerk tijdens de afgelopen jaarwisseling. In die periode belandden zevenhonderd patiënten op de spoedeisende hulp door vuurwerk. Daarvan kwamen 76 patiënten met handletsel bij de plastisch chirurgen terecht.

"Van die 76 vielen 58 slachtoffers buiten de gedoogtijden, waarbij het vuurwerk meestal illegaal was", zegt Annekatrien van de Kar, plastisch chirurg in het AMC/OLVG die het onderzoek uitvoerde. "De meest vreselijke gevallen heb ik weer voorbij zien komen; hele handen die eraf waren gerukt door de explosie. Een jongen had er zelfs ernstig darmletsel bij opgelopen. Ook nu zijn de eerste slachtoffers weer gevallen; buiten de gedoogtijd en met illegaal vuurwerk."