Logo_copyright_stockfreeimages_hand_medicijnen_pillen_medicatie

Zorgverzekeraar Achmea vindt het inzetten van medicijnrobots een goede oplossing om de lange wachttijden bij apotheken in Utrecht tegen te gaan. De zorgverzekeraar is bereid om mee te denken over een oplossing voor de Utrechtse Dienstapotheek van het Diakonessenhuis, waar met name op Tweede Kerstdag de wachttijden opliepen tot meer dan twee uur. Wel worden er kanttekeningen geplaatst bij de urgentie van veel verstrekkingen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Uit een analyse van de recepten in de Dienstapotheek blijkt achteraf dat het in drie van de vier gevallen gaat om recepten die ook op een minder druk tijdstip opgehaald hadden kunnen worden. Het gaat dan om medicijnen als bloedverdunners, cholesterolverlagers of anticonceptiepillen. Patiënten die dit soort medicijnen nodig hebben, zouden er goed aan doen om hun voorraad pillen goed bij te houden zodat ze niet op een feestdag naar de apotheek hoeven.

Volgens een woordvoerder van Achmea is de verzekeraar in de regio Utrecht, maar ook landelijk, in gesprek over verbetering van de apotheekdienstverlening buiten kantoortijden, mogelijk met de inzet van robots.

© Nationale Zorggids