Normal_darmen

Bijna 1 op de 10 Nederlanders heeft last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Hoe je PDS herkent en wat je eraan kunt doen, vertellen maag-darm-leverartsen John Groen en Daud Allajar en hypnotherapeut Wietze de Vries uit Groningen tijdens een gratis voorlichtingsbijeenkomst op donderdag 22 januari 2015 in Ziekenhuis St Jansdal. Dit meldt het ziekenhuis. 

Tijdens de informatieavond geven de MDL-artsen uitleg over PDS en de behandelmogelijkheden. De Hypnotherapeut vertelt hoe hypnotherapie kan helpen om (overlast van) buikklachten de baas te worden. De landelijke coördinator regiobijeenkomsten van de PDS Belangenvereniging, Ron Hersbach, vertelt wat de vereniging voor patiënten kan betekenen. Er is alle gelegenheid om vragen te stellen aan de sprekers.
 
Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) kan vervelende maag- en darmklachten als buikpijn, diarree, obstipatie, winderigheid, een opgeblazen gevoel en een ‘borrelende buik’ veroorzaken. De behandeling van PDS is niet eenvoudig omdat de oorzaken niet volledig bekend zijn. Bij de behandeling worden medicijnen ingezet en het dieet aangepast. Dit helpt niet altijd. Daarom zoeken artsen naar nieuwe, effectieve behandelmethoden, zoals nieuwe medicatie of nieuwe dieetaanpassingen en bekkenbodem- of hypnotherapie.
 
De avond is in eerste instantie bedoeld voor patiënten en hun naasten. Zorgverleners en andere belangstellenden zijn ook van harte welkom. De bijeenkomst is gratis en vindt plaats in de Dageraitzaal van het ziekenhuis. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.45 uur. Opgave gewenst via www.stjansdal.nl/voorlichting, documentatie@stjansdal.nl of (0341) 463420 en www.pdsb.nl
 
© Nationale Zorggids