Logo_handjehelpen_nachtvrijwilligers

Middenin de nacht  opstaan om de pas verkochte auto  te gaan wassen. Dat is wat  iemand met dementie zomaar kan gaan doen. Voor een thuiswonende mantelzorger erg vermoeiend omdat deze wordt gestoord in zijn slaap. Slaap die toch al vaak wordt onderbroken  door een familielid dat  de neiging heeft het dag- en nachtritme om te wisselen. Om mantelzorgers van  mensen met dementie te ontlasten en eens goed  te laten slapen, komt vrijwilligersorganisatie Handjehelpen in de gemeentes Utrecht en  Stichtse Vecht  met een nieuw project: De nachtvrijwilliger.  

Een nachtvrijwilliger brengt in de woonkamer  van de persoon met dementie  de nacht door,  knoopt  een praatje aan als deze uit bed gaat, helpt bij toiletbezoek en is  alert op spookgedrag. Het voordeel van deze hulp  is dat de mantelzorger in het  eigen bed kan bijtanken en de zorg langer vol kan houden. En degene met dementie wordt in de eigen vertrouwde omgeving opgevangen.

Het initiatief van de ‘nachtwacht’  is ontstaan door te anticiperen op de veranderingen in de zorg.  Mantelzorgers kunnen via Handjehelpen  twee  keer per maand een beroep doen op een vaste nachtvrijwilliger die van 23:00 tot 7:00 uur dienst heeft.  De vrijwilligers zullen op een rustige manier bij de hulpvragers wennen en krijgen een gedegen training over hoe  ze moeten handelen bij dementie en verwarring.  Vrijwilligers kunnen  bijpraten met andere nachtvrijwilligers over hun ervaringen en na  hun dienst  eventueel telefonisch contact zoeken met een  begeleider van Handjehelpen. Het project start in januari.

Handjehelpen is in Utrecht  en Stichtse Vecht op zoek naar betrouwbare en flexibele nachtvrijwilligers die affiniteit hebben met dementie en zich zowel in de mantelzorger als hulpvrager kunnen verplaatsen. Maar je als mantelzorger aanmelden voor dit project kan natuurlijk ook! Meer informatie of aanmelden  via Angelique Heerdink aheerdink@handjehelpen.nl  of 06 147 96 376 (Utrecht)
of Yvonne Sieben ysieben@handjehelpen.nl of 06 472 98 195 (Stichtse Vecht).

(Dit is een advertorial)