Logo_levenseindekliniek

Euthanasieverzoeken die door patiënten met psychiatrische problemen ingediend worden bij de Levenseindekliniek worden pas maanden na insturen behandeld. De kliniek kampt namelijk met een tekort aan psychiaters die de euthanasieverzoeken beoordelen. Dit zegt directeur Steven Pleiter tegen NRC. 

Een derde van alle verzoeken die bij de Levenseindekliniek binnenkomen, zijn afkomstig van patiënten met een psychiatrische achtergrond. Sinds de oprichting van de kliniek in 2012, zijn ruim 800 euthanasieverzoeken van dergelijke patiënten behandeld. 21 verzoeken werden gehonoreerd. Er werken echter maar 4 psychiaters bij de kliniek, zo vertelt directeur Pleiter. 
 
Aan het eind van 2013 had de kliniek daarom een wachtlijst van 181 personen, zo staat in het jaarverslag. In 2014 heeft de kliniek hard gewerkt om de wachttijd terug te dringen. Het aantal teams groeide van 5 naar 35. Momenteel bestaat er daarom geen echte wachtlijst meer, aldus Pleiter. Desondanks duurt het bij psychiatrische patiënten nog vier tot vijf maanden voordat hun euthanasieverzoek door een psychiater bekeken wordt. 
 
© Nationale Zorggids