Normal_logo_maasstadziekenhuis_groot

Op woensdag 21 januari lanceerden de Maasstad Academie en het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis in samenwerking met VirtualMedSchool en het Erasmus MC als eerste ziekenhuis in Nederland een geaccrediteerde serious game die gericht is op de eerste opvang (reanimeren en stabilisatie) van brandwondenslachtoffers. De game is ontwikkeld voor medewerkers op de Spoedeisende Hulp afdelingen van ziekenhuizen en verbetert de overdracht van brandwondenpatiënten van een ziekenhuis naar een gespecialiseerd brandwondencentrum. Dat meldt het Maasstad Ziekenhuis.

Het computerspel (inclusief e-learning module) is een realistisch spel om zorgprofessionals op te leiden op het gebied van brandwondenzorg door virtueel de praktijksituatie met een brandwondenpatiënt na te bootsen', vertelt mede-ontwikkelaar Cees Kuijs van de Maasstad Academie. In het online spel kan geoefend worden met het diagnosticeren en stabiliseren van een brandwondenpatiënt. Op de virtuele Spoedeisende Hulp wordt een brandwondenpatiënt binnen gebracht, waarop de speler vijftien minuten de tijd krijgt voor onderzoek en het vaststellen van het ziektebeeld. Hierdoor wordt de speler vertrouwd met de stappen die gevolgd moeten worden voor het foutloos uitvoeren van de procedure. Bovendien ziet de speler hoe de patiënt verandert als gevolg van bepaalde handelingen.

Een kleine brandwond is vaak goed te behandelen op een Spoedeisende Hulp of bij de huisarts. Bij een grote brandwond is er niet alleen sprake van huidbeschadiging, maar ook van veranderingen in andere orgaansystemen in het lichaam. Door de verbrandingsprocessen kunnen giftige stoffen in het lichaam komen die de patiënt ernstig ziek kunnen maken. Zorgmanager Rob de Vogel: 'De eerste uren en dagen zijn cruciaal bij de opvang van patiënten met ernstige brandwonden. De acute opvang en doorverwijzing van patiënten met brandwonden dient nauwkeurig te verlopen. Het Maasstad Ziekenhuis hecht als brandwondencentrum daarom veel waarde aan het opleiden van zorgprofessionals. De serious game is een uitstekend middel om de kennis en expertise van zorgprofessionals op de Spoedeisende Hulp te vergroten met als doel de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.'

© Nationale Zorggids