Normal_europa

De Nederlandse gezondheidszorg komt opnieuw als beste uit de bus in een jaarlijks onderzoek van het Zweedse onderzoeksbureau Health Consumer Powerhouse. Het bureau houdt jaarlijks bij hoe het ervoor staat met de gezondheidszorg in 36 Europese landen. Dit meldt de NOS.

Voor het jaar 2014 staat Nederland bovenaan de lijst met 898 van de mogelijke 1000 punten. Op de tweede plaats staat Zwitserland met 855 punten, gevolgd door Noorwegen  met 851 punten. De laagste plaats in de lijst wordt bezet door Bosnië-Herzegovina. Het Zweedse onderzoeksbureau stelt de lijst samen op basis van gegevens uit gezondheidsstatistieken, aangevuld met gesprekken met betrokkenen uit de sector. Het is niet bekend in hoeverre de recente discussie over de rol van de zorgverzekeraars in het Nederlandse zorgstelsel is meegenomen.

Volgens het Zweedse bureau kunnen de andere landen een voorbeeld nemen aan het Nederlandse zorgsysteem, waar artsen en patiënten meer invloed zouden hebben op de gang van zaken dan in andere Europese landen. De Zweedse onderzoekers stellen dat de invloed van zorgverzekeraars, ambtenaren en politici in Nederland juist kleiner is dan in andere landen.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft laten blij te zijn met de koppositie op de lijst. 'De onderzoekers roemen de Nederlandse zorg om haar toegankelijkheid en goede resultaten die behaald worden met minimale bureaucratie', zegt de minister tegen de NOS. 'Iedereen in de zorg; zorgverleners, verzekeraars en patiënten, verdient daarmee een groot compliment.'

© Nationale Zorggids