Normal_werk__vrouw

Ruim een derde van het ziekteverzuim onder vrouwen vanaf 45 jaar is gerelateerd aan de overgang. Desondanks is er in het personeelsbeleid van bedrijven weinig aandacht voor overgangsklachten. Dat zeggen organisatieadviseurs Marret Kramer en Susanna Hietbrink van bureau Werkende Weg uit Haarlem. De Werkende Weg wil de overgang uit het verdomhoekje halen en organiseert daarom vijf bijeenkomsten voor vrouwelijke professionals, ondernemers en hr-managers.

Van de ongeveer 1,2 miljoen vrouwen vanaf 45 jaar die in de overgang zijn hebben 1 miljoen daar enige tot veel last van. Bij twintig procent zou dat leiden tot een belemmering in het dagelijks functioneren. Omdat bedrijven geen gericht onderscheid willen maken tussen mannen en vrouwen worden problemen rond de overgang vaak onderkend.

Volgens Susanna Hietbrink (58) van Werkende Weg moet er meer aandacht komen voor de gevolgen van de overgang: 'Breng zowel de hinder als de kansen in kaart en maak het onderwerp - waarover nogal eens lacherig wordt gedaan - bespreekbaar in werksituaties.' Haar collega Marret Kramer (56) geeft aan dat de overgang door werkende vrouwen vroeger vaak werd gezien als een vorm van voorsorteren op het naderend pensioen. 'Maar tegenwoordig is het omdat zij langer doorwerken steeds vaker een transitiefase waarin zij zichzelf moeten resetten. Werkgevers doen er verstandig om deze gekwalificeerde professionals daarbij te ondersteunen, want dat leidt tot meer welzijn, beter renderend en gemotiveerd personeel en minder verzuimkosten.'

De Werkende Weg organiseert een vijftal interactieve lezingen met als ironisch bedoelde titel 'Hoe overleef ik als professional de overgang!'. Deze lezingen worden op de donderdagen 19 februari, 19 maart, 16 april, 21 mei en 11 juni van 17.00 tot 20.00 uur in gebouw Het Seinwezen aan de Kinderhuissingel 1 te Haarlem gehouden. In de lezingencyclus worden verschillende thema's behandeld en zullen de deelnemers en inleiders met elkaar in gesprek gaan over de impact op het individu en de maatschappij. Meer informatie is te vinden op www.werkendeweg.nl.

© Nationale Zorggids