Normal_akhoreca-rookvrij-kleiner

Staatssecretaris Van Rijn van VWS gaf gisteren in een Haags café het startsein voor de campagne ‘Alle horeca rookvrij’. Het verbod op roken in de horeca is sinds 10 oktober 2014 overal van kracht, ook in kleine cafés zonder personeel. Met de campagne hoopt de staatssecretaris een duidelijke boodschap afgeven: alle horecagelegenheden zijn verplicht een rookverbod in te voeren. 'Daar kan geen misverstand meer over bestaan', aldus Van Rijn.

Het Trimbos Instituut maakte gisteren een overzicht bekend van feiten en recente onderzoeken over een rookvrije horeca en de gezondheidseffecten van meeroken. Daaruit blijkt opnieuw dat meeroken schadelijk is. Blootstelling aan sigarettenrook verhoogt de kans op longkanker bij niet-rokers met twintig tot dertig procent. De kans op het krijgen van een hart- of vaataandoening wordt zelfs 25 tot 35 procent groter. Van Rijn: 'Het staat onomstotelijk vast dat meeroken ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Per jaar overlijden 19.000 mensen aan de gevolgen van roken en een paar duizend aan de gevolgen van meeroken.'

Uit het overzicht van het Trimbos Instituut blijkt ook dat er sinds de invoering van het eerste rookverbod in 2008 al veel is veranderd. Niet roken wordt steeds normaler. In 2003 vond 42 procent van de Nederlanders roken in restaurants niet meer kunnen, in 2013 was dat bijna verdubbeld naar 83 procent. Roken in cafés? 'Natuurlijk niet', zei twintig procent in 2003. Tien jaar later was dat al 58 procent. Dat zijn overigens niet alleen niet-rokers, ook rokers vinden een rookvrije horeca steeds vaker een goede zaak: veertien procent in 2006 tegen 24 procent in 2013.

© Nationale Zorggids