Normal_conflict__ruzie

De Groningse zorginstelling Zonnehuisgroep Noord heeft de hulp ingeroepen van de Inspectie van de Gezondheidszorg. Een intern conflict dreigt zodanig uit de hand te lopen dat de kwaliteit van de zorg aan ouderen in gevaar komt. Dit meldt RTV Noord.

Het conflict betreft een bestuurscrisis, die escaleerde toen een deel van de verpleeghuisartsen en de helft van de Raad van Toezicht vlak voor de jaarwisseling ontslag nam. Drie verpleeghuisartsen zouden in het najaar een brief aan het bestuur hebben gestuurd over de gang van zaken in de zorginstelling. Volgens de artsen wonen er steeds meer ouderen in het verzorgingshuis terwijl zij eigenlijk zwaardere zorg nodig hebben. De verzorgingshuizen van de Zonnehuisgroep zouden niet zijn ingericht op dergelijke zware zorg. De drie verpleeghuisartsen zijn naar eigen zeggen opgestapt  omdat ze bang zijn voor tuchtrechtelijke vervolging als ze doorwerken in de huidige situatie. Een bestuurder is daarop vijf weken met verlof gegaan.

De organisatie heeft besloten om de Inspectie op de hoogte stellen. Volgens een woordvoerder van Zonnehuisgroep zijn de tehuizen 'wel degelijk geschikt om ook verpleeghuiszorg te doen'. De IGZ heeft vorige week een bezoek gebracht aan het verzorgingshuis Zonnehuis Oostergast in Zuidhorn. Het rapport hierover moet nog verschijnen.

© Nationale Zorggids