Logo_download

De vertrekregeling van directeur Job Becker Hoff kost de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) bijna twee ton. De organisatie moet een afkoopsom van bijna 1,5 ton aan de ontslagen directeur betalen. In oktober werd Becker Hoff op non-actief gesteld. Dit meldt RTL Nieuws. 

In oktober maakte de belangenvereniging van verloskundigen bekend dat ze niet verder wilde met Becker Hoff. De directeur werd op non-actief gesteld omdat hij niet de juiste persoon zou zijn om de overgang van 'een centraal  aangestuurde organisatie naar een netwerkorganisatie' te begeleiden. Dit was de officiële reden die de KNOV gaf, maar RTL Z beweert stukken in handen te hebben waaruit blijkt dat het bestuur vond dat de directeur disfunctioneerde. 
 
Uit de bestuursstukken blijkt dat Becker Hoff eigengereid optreden verweten wordt. Daarnaast zou de belangenvereniging niet blij zijn met de openlijk harde kritiek die de directeur gaf op partner-organisaties. Dit laatste verwijt staat mogelijk in verband met een brief van de KNOV die begin vorig jaar uitlekte. In de brief stond dat de KNOV vindt dat gynaecologen en verloskundigen onvoldoende samenwerken. Het College Perinatale Zorg (CPZ) slaagt er, aldus de KNOV, niet in om deze samenwerking te veranderen. Zowel het CPZ als de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) werden door de brief tegen het hoofd gestoten. De onrust die volgde, bereikte zelfs de Tweede Kamer.  
 
De KNOV heeft bekend gemaakt dat zij naar de rechter gaat om de directeur te kunnen ontslaan. Omdat er sprake is van een 'onomkeerbare vertrouwensbreuk' gaat de rechter akkoord met een rechtszaak. De KNOV kan echter niet aantonen dat Becker Hoff disfunctioneerde. Daarom dient de belangenvereniging een afkoopsom van 144.000 euro te betalen. Boven op dit bedrag komt nog het salaris en toeslagen tot maart. In totaal kost de vertrekregeling bijna twee ton: dat is 60 euro per aangesloten lid. 
 
© Nationale Zorggids