Normal_echtpaar__ouderen

De staatssecretaris van VWS lanceert vandaag een plan van aanpak met meer dan twintig concrete maatregelen om de zorg in verpleeghuizen te verbeteren. De brancheorganisatie voor zorgondernemers ActiZ gaat samen met alle betrokken partijen graag aan de slag met deze punten, maar benadrukt dat het verbeterplan van staatssecretaris Martin van Rijn geen oplossing biedt voor alle problemen die samenhangen met het ouder worden. Dat schrijft ActiZ.

ActiZ wil het 'eerlijke verhaal' vertellen: dit plan lost niet op dat ouderdom met gebreken komt. Mensen gaan pas naar een verpleeghuis wanneer zij de grip op hun leven zijn verloren door ziekte of dementie en complexe zorg nodig hebben. Zelfs de meest liefdevolle en adequate zorg kan daar niets aan veranderen, zo stelt ActiZ. De brancheorganisatie is van mening dat er een maatschappelijke discussie moet worden gevoerd over wat de samenleving kan en mag verwachten van verpleeghuiszorg en stelt daarom de vraag: 'Hoe gaan we om met de rafelige randen van het leven?'

De brancheorganisatie voor zorgondernemers ziet kansen om de komende jaren nieuwe stappen te zetten op het gebied van de kwaliteit in verpleeghuizen. De 200 pilots die in het verbeterplan worden genoemd, kunnen laten zien dat de kwaliteit van de verpleeghuiszorg omhoog kan door anders te gaan werken en de cliënt meer centraal te stellen. Desondanks is ActiZ ook bezorgd over de haalbaarheid van het verbeterplan, waarin wel erg veel acties gestapeld zijn. Het grote pakket aan maatregelen moet in relatief korte termijn worden gerealiseerd, terwijl pas in het komend voorjaar duidelijk wordt of er geld beschikbaar is om de maatregelen uit te voeren.

© Nationale Zorggids