Normal_normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

In het kader van het risicogestuurde toezicht stuurt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op 16 februari een online vragenlijst (webbased survey) naar in Nederland gevestigde fabrikanten, gevestigde gemachtigden en wederverkopers van in vitro diagnostica (IVD’s). 

In-vitro diagnostica (IVD’s) zijn medische hulpmiddelen waarmee monsters afkomstig uit het menselijk lichaam, zoals bloed of urine, buiten het lichaam worden onderzocht. IVD’s onderscheiden zich hiermee van diagnostische hulpmiddelen die op of in het menselijk lichaam worden toegepast, zoals bloeddrukmeters en koortsthermometers. Bekende toepassingen van in-vitro diagnostiek zijn het bepalen van het bloedsuikergehalte door diabetespatiënten, het meten van de bloedstolling door patiënten die anti-trombose geneesmiddelen gebruiken en het uitvoeren van zwangerschapstesten.

De fabrikanten, gevestigde gemachtigden en wederverkopers hebben tot en met 31 maart de tijd om de gevraagde informatie rondom hun bedrijf en product(en) via de online vragenlijst aan te leveren. Bedrijven zijn wettelijk verplicht de gevraagde informatie beschikbaar te stellen. De inspectie gebruikt de gegevens om de bedrijven te monitoren en trends te signaleren. Wanneer de informatie daartoe aanleiding geeft, doet de inspectie nader onderzoek.

© Nationale Zorggids